15 maja 2017

WCALE NIE-KUJAWSKIE GOTOWANIE




12 maja 2017 r. nasze zaproszenie do wspólnego gotowania przyjęli członkowie grupy terapeutycznej ze Złotnik Kujawskich. Spotkaliśmy się z osobami niepełnosprawnymi i przygotowywaliśmy z nimi bardzo zdrowe potrawy dla młodzieży. Wszystko okazało się być dietetyczne, bez użycia cukru, mąki, tłuszczów roślinnych i zwierzęcych, np. na bazie miodu czy twarogu.
Były to:
-szaszłyki owocowe z sosem jogurtowym,
-ciasto czekoladowe brownie, bez mąki i cukru,
-kurczak z pieczarkami w sosie śmietankowym z makaronem pełnoziarnistym,
- fit pizza na spodzie z kalafiora,
- wiosenne kanapki dietetyczne,
- świeżo wyciskany sok z  pomarańczy.  


Jedzonko było przepyszne! Przekonaliśmy się, że zdrowo wcale nie musi znaczyć niesmacznie!

Zajęcia prowadziła p. Małgorzata Kwiatkowska, a wpierała ją p. Jolanta Gołębiewska. Jadłospis zaś ułożyła dietetyczka, p. Katarzyna Kwiatkowska, nasza starsza koleżanka.  Przepisy udostępnię  zainteresowanym.

Myślałem, że to będzie  gotowanie po kujawsku - niekoniecznie zdrowo……


Bartek 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz